boy - servant, commoner, knave

boy - servant, commoner, knave

mer om bloggen

Mina tankar om vår gemensamma värld och vår existens i den. Kryddat med egobabbel och fotografi. Välkommen!

May the force be with you

ReligionPosted by Henke 2010-06-13 23:31

Jag och min kära sambo goade ner oss i soffan framför TVn och lät en film ta över våra liv under en sisådär 117 minuter. The Soloist var titeln där Jamie Foxx spelade mot Robert Downey Jr. med Cahterine Keener i den ena av de två enda egentliga birollerna. Jamie spelade en hemlös med en ängel på ena axeln, och en demon på den andra. Ängeln var musiken, demonen schizofrenin. Robert hade rollen som reporter på LA Times. Han kom att bli fascinerad över och engagerad i Jamies karaktär. En riktigt bra film skulle jag vilja påstå. Lite allmän fakta bjuds man också på. Något som kanske förväntas av en film ”based on a true story”. Nåväl, en skrämmande fakta man bjöds på var att i LA finns över 90000 hemlösa. Snacka om misär i det förlovade landet, kilometer ifrån våra kära Hollywoodmänniskor.

Igår tog jag tillfället i akt att citera herr Yoda. För er som inte vet vem denne figur är så kan jag meddela att han är en i allra högsta grad religiös inspiratör. Förutom då att han är en liten grön utomjording som besitter och bemästrar Kraften i Star Wars filmerna/böckerna. Jag citerar nu ifrån Wikia.com:

Kraften, eng. The Force, var en metafysisk, sammanbindade och allstädes närvarande kraft som utgjorde grunden för Jedi och Sith ordrarna.

I grund och botten skulle man nog kunna placera in dessa George Lucas tankegångar i de flesta mystiska religiösa former, vare sig de är baserade på buddhism, kristendom, hinduism eller islam. De finns i alla traditioner. Något som jag fått upp ögonen för tack vare att jag pluggat religionshistoria i ett par år är hur diversifierade alla religioner är. Buddhismen är något otroligt missupfattad. Ta Zen-buddhisten som ska döda buddhan och helt enkelt inse att han alltid varit ett med altet, eller sufiern (muslimsk mystiker) som först måste inse att ”det finns ingen Gud” innan han går vidare i trosbekännelsen (”förutom Gud”) för att till sist inse att han är Gud.

Var var jag? Jo, igår kväll startade jag och Suss ett ”kolla-igenom-alla-Star Wars-filmerna-race”. Vi hann med halva det första (eller fjärde om du räknar felaktigt) eposet. Den andra halvan avnjöt vi i morse, så de så. När jag nu satte mig framför tangentbordet kom jag att tänka på en studie jag hörde om för ett tag sedan. I Storbrittanien görs var tionde år en livsåskådningsundersökning. I denna blev Jediism den fjärde största religionen i unionen. Fräckt, eller hur? Hur många av dessa svar som var seriösa kan man ju spekulera i. Kanske finns det studier. Men, ändock, så finns det de som seriöst ser sig tillhöra denna religion. Antalet som hade angett ”Jedi” som religion var snudd på fyrahundratusen! Får jag lite tid över i veckan ska jag försöka hinna kolla upp lite jedi-kyrkors hemsidor och se om jag kan hitta några studier runt fenomenet. Gör jag det kanske jag plitar ner nått om det också.

Hur, var och när (hela tiden iofs) nya religioner uppstår är hur intressant som helst. Gammalt blandas med nytt, exogent med indogent. Hur science-fiction genren är en stor inspiratör är också det hur spännande som helst. Det finns t.ex. individer som har Stargate-serierna som precis lika heliga förebilder som en del kristna ser på Bibeln. Samtidigt ser situationen i vissa delar av världen mycket mörka ut. Religioner som överlevt i tusende år håller på att försvinna. Ett hemskt exempel är Irak. Innan herr Bush invaderade landet var det inget lätt ställe att leva på. Nu är det däremot för många helt omöjligt. Ofta har man tre alternativ, omvändelse, flykt eller döden.

  • Comments(0)//boy.litenfantasi.se/#post6