boy - servant, commoner, knave

boy - servant, commoner, knave

mer om bloggen

Mina tankar om vår gemensamma värld och vår existens i den. Kryddat med egobabbel och fotografi. Välkommen!

Ett skepp kommer lastat med hat...

SamhällePosted by Henke 2010-06-12 19:51
Denna dag har jag i huvudsak ägnat mig åt att plöja kurslitteratur, vilken i sin tur mestadels behandlat Europas koloniala era på den afrikanska kontinenten. Jag kan inte låta bli att om och om igen dra paralleller till Israel. Hur konstigt är det att det finns radikala grupper som använder våld där? Och om nu medlemmar ur dessa grupper, eller hela fraktioner, medverkar i en icke-våldsaktion, ja då kritiseras hela aktionen. Varför? För att man har samröre med, den mycket populära termen, terrorister. Vore det inte sundare att istället ge beröm till dessa organisationer över att de medverkar i icke-våldskampanjer? Vi har ju ett mycket närmare exempel där makten faktiskt satt sig vid förhandlingsbordet med, ja, IRAs politiska gren.Jag har flera gånger under dagen stött på ANC, ni vet, Nelson Mandela o co, i de texter jag försökt banka in. En rörelse som från början var elitistisk och inte alls för den breda massan. Hur man till att börja med sökte ta sig fram utan våld. Hur man trodde på reformer. Hur man sedan i frustrationens anda tog till vapen. Det finns inga folk som vill kriga för nöjes skull. Jag tror inte palestinierna egentligen vill använda våld. Men den frustration som råder skapar ilskan som leder till våldet. Eller för att använda den kloke Yodas ord: ”Fear leads to anger, Anger leads to hate, Hate leads to Suffering.”

Men att våld kan löna sig det har flera förtryckarregimer fått se prov på nyligen. Sri Lanka hade en inslagen linje man inte vek en tum ifrån. Den var: krossa tamilerna med militär makt, förhandla inte! Landsgränserna i Afrika skär rakt igenom olika etniska grupper. Man kan ju fråga sig varför judarna har större rätt till det landområde de befinner sig inom än t.ex. många afrikanska folkgrupper, kurderna, Nordamerikas indianer, och många många fler. Borde Danmark kanske anektera Skåne?

Nu menar jag inte att Israel ska avskaffas, att dess invånare skall återvända till sina ursprungsländer. Det är inte realistiskt (fenomenet "nationalstaten" är en märklig och ytterst beroendeframkallande och identitetsskapande tingest). Men alla invånare på den geografiska yta vilken betecknas Israel måste få samma rättigheter, alla bli fullvärdiga medborgare. Det är min ståndpunkt. Inte för att situationen då skulle bli särdeles lätt. Men vad för annan väg finns det att gå i det långa loppet? Att som mitt mesta tycka-illa-objekt på nätet, tidningen Världen Idag, kalla Ship to Gaza för ”Ett skepp kommer lastat med hat” känns knappast konstruktivt. Och vem tror att de människor som var och är engagerade i Ship to Gaza gör det av hat, och inte av medmänsklighet?

  • Comments(0)//boy.litenfantasi.se/#post5