boy - servant, commoner, knave

boy - servant, commoner, knave

mer om bloggen

Mina tankar om vår gemensamma värld och vår existens i den. Kryddat med egobabbel och fotografi. Välkommen!

När alla vet men ingen bemödar sig

SamhällePosted by Henke 2010-06-08 22:38

Under veckan som gått är det några ting jag inte kunnat släppa. Till största del är Ship to Gaza boven i dramat, iscensättaren, då media för tillfället bemödat sig med att rikta sin gemensamma jättestrålkastare mot Palestina, eller Israel, om du så vill. Jag tycker det är trist, som det så ofta är, att detta bemödande inte räcker längre än till att svinga den ofantliga strålkastaren. Plötsligt vet väldigt många väldigt mycket om det som för tillfället är i fokus. Inte bara media, utan likväl politiker, arga bloggare, osv. Man vet vem som har rätt och vem som har fel, vad som bör göras och vad som inte bör göras, vad allt beror på och vad det inte beror på. Ibland blir jag upprörd. Inte så mycket för att vissa individer ”vet” vad de vet, utan för att ingen verkar orka bemöda sig. Det känns mest som om samma grunda budskap kopieras inom respektive läger varefter man ordkrigar om just vem som vet. Varför är det inte ok att inte veta? Om det är något jag lärt mig de sista åren är det att saker och ting allt som oftast är snudd på oöverskådliga, även för våra största tänkare.

Med Ship to Gaza har religionshistorikern Mattias Gardell blivit en av huvudpersonerna i den mediala cirkusen. Jag gillar Mattias, det sticker jag inte under stolen med. Jag har läst flera av hans böcker och rekommenderar dem varmt. En sak som är säker när det gäller Mattias är att han bemödar sig. Han har forskat i fält flera gånger om, dvs. han har under flera år levt bland dem han studerat, i såväl USA som Egypten (han talar arabiska). Resultaten från denna forskning har han sedan publicerat i flera monografier och vetenskapliga artiklar. När sedan Ville, Valle och Viktor både smutskastar, dumförklarar eller t.o.m. terroristanklagar Mattias utan att ens ha ögnat baksidan på någon av hans böcker blir det rent ut sagt löjligt. Man vet utan att bemöda sig! Ett talande exempel fann jag igår hos den kristna högertidningen Världen Idag där tidningens ansvarige Ruben Agnarsson författat en text med titeln ”Antisemitiska grupper i initiativtagarens nätverk”. En smutskastande artikel sprängfylld med rena felaktigheter. Nu måste jag bara poängtera att huruvida Mattias har fel eller rätt, gör fel eller rätt, inte är det jag diskuterar. SVT är inte heller de klanderfria, kika gärna in på 22 Sömnlösa Nätter och inlägget om en viss intervju via denna länk.

Igår tog jag upp filmen Don Juan de Marco i mitt inlägg om fenomenet och ordet sanning. Att välja en annan världsbild än den rådande är farligt då du kommunicerar den utåt. Det finns oskrivna men mycket bestämda regler i alla de sociala rum vi rör oss i. Stora som små, privata som publika. I kyrkan, vare sig du är religiös eller ej, skålar du inte med en Norrlands Guld i hand hur mycket du än då skulle vara dig själv. Lika lite får du uttrycka vissa åskådningar inom vissa rum. Att i riksdagen som riksdagsman lägga fram idéer om att det just nu rådande parlamentariska systemet inte är demokratiskt skulle få stora och negativa reaktioner, hur övertygad du än var. Så får man inte tycka. Det är jag säker på. Cirkusen kring Ohly när han erkände sig som kommunist är ett exempel ur verkliga livet på vad jag söker beskriva. Hur många har läst Marx? T.ex.


Jag har precis kommit igång med min sommarkurs, Afrikas moderna historia. Därav har jag idag läst ett komprimerat kapitel om kolonialismens intåg och uttåg på kontinenten. I väldigt många fall tog afrikanerna till våld och fleråriga krig bröt ut innan de koloniala herrarna gav vika. Skulle de inte gjort detta? Eller var det ok att de gjorde det? Men baske mig om palestinierna lyfter vapnen mot Israel. Helen Thomas uttal idag, som media samstämmigt verkar beskriva som plumpt, tror jag är ett exempel på någon som känner och är frustrerad över hur människor lider. Till min brevlåda hade idag också dokumentärfilmen Waiting for Armageddon tagit sig. Är du intresserad av USAs Israelpolitik så se den! Nu minns jag inte den ansenliga siffra över hur mycket pengar amerikanska evangikala kristna varje år donerar till Israel. Samma grupper skänkte också pengar till stöd mot Mozambiques befrielsekamp, något som fortsatte även efter den officiella självständigeten ända in på 1990-talet. Livets Ord, den mest kända gruppen av den evangikala kristenheten i Sverige (Ulf Ekman är en av bakgrundsfigurerna för ovan nämnda Världen Idag) är också de besatta av Israel. Ett besök på deras hemsida räcker långt för en inblick i detta fenomen.

Nu tänkte jag sluta för idag, kanske försöker jag vara lite mer filosofisk imorgon och ta upp frågan huruvida ett vildsvin är en människa eller en potatis. Allt för att fortsätta på spåret om vetandet. En liten visdom vill jag dock skicka med er innan klicket på sänd-knappen fyras av. Flera av de praktiker de européer som besökte Afrika i forna dagar såg som ociviliserade var frälsare för praktikerna. Polygami gav stora fördelar hos de folk som blev ansatta av slavhandeln då 2 av 3 slavar på den trans-atlantiska slavhandeln var män.

  • Comments(0)//boy.litenfantasi.se/#post2