boy - servant, commoner, knave

boy - servant, commoner, knave

mer om bloggen

Mina tankar om vår gemensamma värld och vår existens i den. Kryddat med egobabbel och fotografi. Välkommen!

Den upplyste fundamentalisten

FundamentalismPosted by Henke 2010-06-06 22:15

Min bibel heter just nu I varje trumslag jordens puls av Mikael Kurkiala. Mikael är kulturantropolog på Uppsala universitet och verkar tänka i mångt och mycket i samma banor som mig. Såklart då att jag lyfter hans bok till skyarna. Det parti som tar detta verk som partiprogram lovar jag att rösta på!

"Medan det förr rådde underskott på information och överskott på tid är idag förhållandet det motsatta. Förr var böcker och tidningar sönderbläddrade, de cirkulerade mellan vänner och släktningar. Folk flockade sig kring historieberättare, radioapparater och TV-apparater. Förr trängdes många människor kring samma stycke information, idag trängs många informationsenheter i samma stycke människa. Eftersom informationen ökar men vår tid inte gör det måste informationen kortas ner, förytligas och komprimeras för att få plats."

Jag tror detta tillstånd är en av förutsättningarna till fundamentalism, till svart vitt tänkande, till att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, humanisternas Christer Sturmark eller de högerkristnas Siwert Öholm får gehör för sina förenklade budskap över världens tillstånd och de lösningar de för fram på dess problem. Den norska antropologen Hylland Eriksson har skrivit: "Informationen delas upp i småbitar, avlägsnar sammanhang, pressar sig in i mindre och mindre lediga utrymmen, konstruerar vägar för att nå fram till den sista lediga kubikcentimetern i läsarens hjärna." Ja, då finns det kanske inte så mycket utrymme till eget tänkande ... i den mån vi människor är kapabla till detta, fast det är ju en annan fråga.

Att jag nu tar mig i kragen och provar på bloggossfären är denne Mikaels fel. Hans tänkade får mig att vilja brusa i etern jag också. Imorgon startar min sommarkurs. En distanskurs på halvfart från Linnéuniversitetet. Afrikas moderna historia är dess titel. Jag har så smått börjat plöja kurslitteraturen och det känns fantastiskt intressant. Men samtidigt också ganska dystert. Vår del av världens senaste koloniala era samt mycket av den hjälp "vi" efteråt sökt ge har inte skapat goda förutsättningar för denna kontinentens framtid. Afrika är också fortfarande en råvaruproducent som säljer billigt och sedemera inte har råd att importera andra produkter. Sådan är min bild till dags dato. Kanske är den annorlunda om ett par månader. Jag både tror och inte tror det.

  • Comments(0)//boy.litenfantasi.se/#post0